The International Energy Agency har i alle år vært blant verdens fremste i strutsepolitikk. Frem til 2008 ville de ikke en gang bruke ordet "peak" i sine rapporter. I 2008 gjorde de den første skikkelige gjennomgangen av verdens 800 største oljefelter og så seg nødt til å nedjustere sine tidligere anslag. De brukte ordet "peak" for første gang i sin 2008-rapport, og meldte at toppen av oljeproduksjonen antakeligvis ville inntreffe før 2030.
For noen uker siden annonserte Dr. Faith Birol (klikk på Dr. Faith Birol, under "Extended interviews"), sjeføkonom og leder for divisjonen for økonomisk analyse i IEA overraskende at toppen antakeligvis allerede er passert, i 2006, og at den eneste mulige utveien er elektrifisering. De anslår det årlige fallet i oljeproduksjon til 6,7%, et tall som er så høyt at selv om alle nye biler var elbiler ville det ikke redusere etterspørselen nok.
I fjor steg etterspørselen etter olje med 2,8%.
Hva som vil hende når etterspørselskurven for verdens viktigste handelsvare som stiger med nesten tre prosent årlig kolliderer med en tilbudskurve som synker med nesten syv prosent er vanskelig å si, men vi vil snart finne det ut.
Akkurat i øyeblikket er situasjonen at IEA for første gang i historien "urge", altså oppfordrer på det sterkeste, OPEC om å øke produksjonen. OPEC påstår at de har noen millioner fat per dag i reservekapasitet og lover å gjøre hva de kan, men de klarer ikke å levere.
Økonomer og eksperter lurer på hvorfor OPEC ikke gjør som de skal - driver de et spill fordi de ikke er fornøyd med prisen? Samtidig leier Saudi Arabia inn flere rigger. Det er all grunn til å tro at OPEC er mer enn fornøyd med USD 120 per fat. Den mest nærliggende forklaringen er at de ikke klarer å få produksjonen mer opp, men ikke tør å si det som det er. Denne artikkelen forsøker å sammenstille flere separat publiserte data fra Ghawar, verdens desidert største oljefelt. Dataene tyder på at Ghawar er i ferd med å gå tomt.
Samtidig driver Saudi Arabia med eksperimentering med vanskelig utvinnbare oljefelter. De gamle oljefeltene i Saudi Arabia har middels lettflytende olje med høyt svovelinnhold, men reservoarbergartene er svært porøse, så oljen er enkel å få opp. Nå arbeider de med felter som hittil har vært ignorert fordi oljen er så tykk at den må varmes med damp før den kan utvinnes. Det er ikke bare-bare å skaffe damp i en ørken, de planlegger å bruke mineralrikt og salt grunnvann som skal pumpes opp og renses før det blir kokt opp med importert naturgass.
Alt tyder på at Saudi Arabia jobber som helter, men ikke greier å levere.
For et par uker siden sendte den amerikanske regjeringen en stor mengde olje fra sine strategiske reserver ut i markedet. Dette var overraskende. Jeg tror at det var for å skaffe et lite pusterom og at oljetørken treffer oss akkurat nå.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar